Eilen illalla puoli kymmenen aikaan sanoin Miehelle, että taidan leipoa aamuksi sämpylöitä. (Mies ei toppuutellut yhtään ja se onkin yksi ihana puoli hänessä.) Jääkaapista löytyi pala hiivaa ja muita aineitahan meillä on aina, joten sitaisin essun yöpaidan päälle (saunan jälkeen se on iltavaatteena) ja tekaisin taikinan.
2,5 dl kädenlämpöistä vettä / puoli palaa hiivaa / puoli teelusikallista suolaa / muutama lurautus siirappia / reilu dl kaurahiutaleita / pari runsasta sirottelua spelttijauhopaketista / reilusti rypsiöljyä / tavisvehnäjauhoja tarpeeksi, jotta sain taikinapallon tehtyä. Leivoin saman tien sämpylöiksi ja annoin kohota pitkään liinan alla. Leikkasin parit viillot, kun olivat kohonneet ja paistoin 225 asteessa reilut kymmenen minuuttia.
Maistuivat aamupalalla ihan hyvältä. Olivat tiiviimpiä kuin yleensä, joten muistilappu itselle: Älä käytä varastokylmiä jauhoja tai jos käytät, niin taikinaneste saa olla tavallista lämpimämpi.
Varmaan hyviä silti, vaikka 'tiiviitä'.
VastaaPoistaSilloin kun itse vielä söin leipää ja tein sämpylöitä, tein löysän taikinan, eli jauhoja kohtuudella, jolloin leivistä tuli kuohkeita.
Tuoreen leivän tuoksu on ihana ja varmasti kiva herätä aamulla kun sämpylöitä on leivottu edellisenä iltana :)
Yleensä leivon kuohkeita sämpylöitä, mutta ehkä hätäilin illalla…
VastaaPoistaMiksi olet lopettanut leivänsyönnin?