maanantai 16. syyskuuta 2024

Kohmeinen aamu


Aamupalaan kuului karjalanpiirakoiden, leipäjuuston ja kahvin/teen lisäksi myös viiliä mustikoilla. Täsmennys: kohmeisilla mustikoilla. Sopivat jotenkin nyt aamun teemaan, kun ulkolämpömittari näyttää vain kolmea astetta. Hrr! Pitääköhän nyt aloittaa sukkien käyttö muulloinkin kuin lenkillä ja virsikirjatyöpäivinä…
 

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Sade tuli rankka


Eilen sade jatkui ja jatkui ja virsikirjatöiden jälkeisestä poudasta ei ollut tietoakaan. Ajoittaista, runsasta iltaan asti. Kuuden maissa illalla puin päälleni vedenpitävän takin, vedenpitävät housut ja vedenpitävät kengät ja lähdin lähilenkille. Siinä vaiheessa sade oli vaihtelevan runsasta. Kävelin minuuttia vaille tunnin ja suoraan saunaan. Takki ja housut hieman päästivät vettä, mutta jalat olivat suloisen lämpimät ja kuivat ja minusta se on kaiken aa ja oo! 
Illalla aioimme katsoa Rantahotellin viimeisen jakson, mutta sähköt menivät muutaman kerran ja kyllästyimme. Loppuiltaa sitten luimme. Sain loppuun kuvan kirjan ja se oli kyllä aivan upea krja pohjoisen karusta luonnosta ja rakkaudesta.

lauantai 14. syyskuuta 2024

Hautakivikin sen kertoo


Tänä viikonloppuna on alkanut vahvasti tuntua siltä, että nyt on syksy. Jos kerran television Anne ja Elias lupaavat kolmeksi perättäiseksi päiväksi sadetta hehtolitrakaupalla ja Forecan tädit säestävät vieressä, ei muuta oikein voi ajatella. Eilisen sade loppui alkuiltaan mennessä ja pääsin lenkille ennen saunaa. Tänään menen päivällä virsikirjatöihin, mutta iltapäivällä pitäisi olla sateeton pätkä. Olen siis toiveikas kävelyn suhteen.
Mutta joka tapauksessa nyt ei ole enää syyskesä, vaan syksy. Hautakivikin sen kertoo.

perjantai 13. syyskuuta 2024

Kävelyä ja kuuntelua


Silloin tällöin kävelylenkkini kulkee täälläkin historian havinassa ja astelen vanhan kirkon pihan läpi. Eilen illalla ennen seitsemää oli niin kaunis väri illassa ja ajattelin sen värjäävän myös kirkon seiniä hienosti ja otin pari räpsyä. Oikeassa olin. Ketään muita ei ollut liikkeellä pihalla, joten istuin vähän aikaa penkillä ja kuuntelin lenkkiseuraani eli kymmenosaista komediasarjaa Töissä täällä. Se sopi oikeastaan huvittavan hyvin juuri tuohon ympäristöön, sillä aina välillä olen töissä siellä…


torstai 12. syyskuuta 2024

Kasvaa ja voi hyvin


Keväällä sain ystävältäni nukkatyräkin poikasen ja päätin antaa sille paikan keittiön ikkunalaudalla. Ratkaisu on ollut viisas, sillä tuo Euphorbia leuconeura ihan selvästi viihtyy ja on saanut valoa ja vettä sen verran hyvin, että pituutta ja leveyttä on karttunut. Ostin sille myös kauniin suojaruukun.

Jk. Otsikko viittaa tahattomasti myös vauvaan. Pituutta ja leveyttä on Kolmosellekin karttunut, vaikka hän ei asukaan ikkunalaudalla!

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Hyvän mielen pelto


Eilen oli kahden kävelylenkin päivä. Kilometrejä kertyi yhteensä yli kaksikymmentä ja illalla kävelin pitemmästi kuin päivällä. Iltalenkin kääntöpaikkana oli auringonkukkapelto. Isoja ja pieniä aurinkoja täynnä koko pelto. Hyvän mielen pelto, sanoisin.



tiistai 10. syyskuuta 2024

Uusi viritys!


Eilen otin tarralaatikon esille ja kaivoin sieltä tukun vanhoja videokasettitarroja. Sitten poistin purkista  sanan poikien ja aloin etsiä tarvittavia kirjaimia uuteen viritykseen. Ihan hyvä siitä tuli ja se säilöö nyt muumipatukoita ynnä muita pienimpien herkkuja. Lähetin klaaniryhmään kuvan ja Esikoinen kommentoi, että nyt ei hänellä eikä Vävyllä ole enää asiaa muumipatukoihin. No, ehkä joskus hellyn, jos oikein kauniisti osaavat pyytää…

maanantai 9. syyskuuta 2024

Kaunista ja hyvää!


Huomenta! (Mies nauroi äsken eikun siis tietysti äskön, kun asettelin puolukoita jogurtin päälle parempaan asentoon. Näytti kuulemma aika pro -tyyliltä.) Olin tyytyväinen, kun heräsin unesta, jossa kännykkä ei toiminut sitten millään. Mikä ihme siinä onkaan, että unessa on joko kiire eikä ehdi junaan/bussiin tai sitten kännykkä ei toimi, ei muista numeroa, ei saa kirjoitettua viestiä jne. 
Aamupala alkoi kahdella avokado-juustovoileivällä ja mukillisella kahvia. Nyt lusikoin tuota herkkukulhoa. Kaunista ja hyvää!

Jk. Pieni selitys äskön -sanalle. Kotona Keskipellossa (Keski-Pohjanmaalla) se oli aina siinä muodossa ja sieltä se on jäänyt omaan sanavarastooni. Esikoinen käyttää mielellään sanaa ja viisivuotias Kakkonen myös. Sukupolvien äskönketju siis!

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Ansaittua ja/vai ansaitsematonta


Eilen illalla odotin saunan lämpenemistä ja sohvailin ja luin. Räpsäisin kuvan ikkunalaudasta, kun se näytti niin kodikkaan viihtyisältä. Sohvannurkka on muutenkin lempiasemapaikkani Laurilassa. 
Olen yrittänyt opetella tosiasiaa, että kovalla liikunnalla ei tarvitse ansaita mitään. Liikutaan vaan, kun se on kivaa. Silti aina välillä mieleen hiipii jostakin takavasemmalta tai -oikealta ajatus, että kun kerran kävin pitkällä lenkillä, ansaitsen relaamisen & sohvailun. En taida olla yksin tällaisen ajatuksen kanssa

lauantai 7. syyskuuta 2024

Tuikkulättyjä ja riivinrautalyhtyjä




Eilen illalla laitettiin pihauuniin tulet ja istuttiin Kettulan portailla tunnelmoimassa parisen tuntia. Isolle pihapöydälle hain vanhat ikivanhat ruosteiset lättypannut ja niihin tuikkuja palamaan. Illanhämärä ehti muuttua jo pimeydeksi, kun poltettiin viimeiset kalikat uunissa. Pannut ja riivinrautalyhdyt (3 kpl) jäivät vielä tuikkimaan loppuillaksi. Oli muuten yllättävän haastavaa kävellä pilkkopimeässä, mutta onneksi pihalaatat eroittuivat polulla valkoisina läikkinä, joten löysimme Laurilan nurkalle.
Vuosia sitten näin tuollaisia ”tuikkupannuja” ja haaveilin niistä. Kirpparilla sitten on sattunut onneksi löytymään muutamalla eurolla. Kynttilänvalo oli houkutellut illan aikana muutaman siivekkäänkin ikiuneen…

perjantai 6. syyskuuta 2024

Voi typo sentään!


Eilen ostin kirpparilta tällaisen kauniin pienen kukkaron. Ajattelin, että se on sopivan pieni kuljettaa repussa mukana, kun siihen mahtuu kirjastokortti, pankkikortti ja vaikka joku setelinen. Teksti oli jotenkin niin minua - Minulla on vain erinomaisia ideoita - että tunsin sen heti omakseni ja vaikka hintaa oli viisi euroa, en jäänyt pohtimaan. No, kotona sitten päätin ottaa kukkarosta kuvan blogia varten. Otin. Tajusin! Siinähän on kirjoitusvirhe, typo, painovirhe, virhekuinvirhe! Kääk! 
Minulla on siis nyt typokukkaro. Kaunis, passeli ja käytännöllinen, mutta yhden c-kirjaimen puuttuminen ärsyttää pienesti. Tai huvittaa. Voisiko tätä verrata filatelian virheellisiin merkkeihin…

torstai 5. syyskuuta 2024

” Yrittäjä on henkilö, joka yksin tai yhdessä muiden henkilöiden kanssa organisoi liiketoimintaa hänen itsensä tai jonkun muun havaitseman liiketoimintamahdollisuuden hyödyntämiseksi”



Hyvää Yrittäjän päivää! Aika läheltä olen saanut seurata Esikoiselan yrittäjäperheen elämää. Olen oppinut, että vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Siinä taitaakin olla koko yrittäjyys lyhyesti kiteytettynä. En ole asiantuntija, en edes kokemus-. 
Kuva ei liity tekstiin. Halusin vain jakaa sen, kun eilen tein tuon asetelman olohuoneen pöydälle. Se ilahduttaa minua vielä tänäänkin. 


keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Pergolan ilta-auringot


Eilen haettiin lisää auringonkukkia ja siirsin samalla eteisen pöydällä olleet pergolan pöydälle vanhaan liemihulhoon ja pätkin niiden varsia kulhoon sopivimmiksi. Uudet kukat pääsivät sisälle ja kuistin hyllylle. No, siinä pätkiessäni ajattelin, että nuo kulhokukat ovat niin loistavia, että näkyvät varmasti hämärässä kuin lamput.
Lähdin sitten illalla puoli seitsemän hujakoilla lenkille, jonka pituuden olin miettinyt jo etukäteen: 12,4 km. UKK olisi täyttänyt eilen 124 vuotta, siksi. No, toiveajattelin sitten, että.menisiköhän koko lenkki kuuden kilometrin keskivauhtia ja menihän se! Aikaa kului siis 124 minuuttia. Kotipihassa olin puoli yhdeksän jälkeen ja menin saman tien kuvaamaan auringonkukat. Kyllä ne ihan selvästi valaisivat hämärässä illassa!
 

tiistai 3. syyskuuta 2024

Syksähtäviä värejä


Syyskuu alkaa tuoda mukanaan muuttuvia ja syksähtäviä värejä lenkkiteiden varsille. Eilen illalla oli ihan pakko pysähtyä räpsäisemään kuva kauniista punalehdistä. Samaan aikaan Riku Rantala korvissa jatkoi laivakatoamispodcastia. (Kun kerran teevee näyttää jatkuvasti kaikenlaisia uusintoja, voin minäkin vallan mainiosti kuunnella laadukkaimpia true crime -juttuja toisenkin kerran…)
Kotiin syysvärit eivät ole vielä pyrähtäneet. Tai - ostinhan minä viime viikolla syyslautasliinoja ja syyskynttilän. Molemmat on vielä korkkamatta, mutta ehkä viikonloppuna pääsevät jo käyttöön. Yleensä syksy alkaa verhoista ja tyynynpäällisistä, sitten se ulottuu muihin tekstiileihin. Sitä pyrähdystä odotellessa…

maanantai 2. syyskuuta 2024

Ottamuksia 151


Elämää ei kannata ottaa liian vakavasti. Pipoa voi höllentää aina välillä. Sama juttu pätee omakohtaisesti myös sisustuksen kanssa. Olohuoneen paraatipaikalla ei ole kristallikruunua, ei nahkasohvaa, ei vitivalkoisia avotakkadekogloriankotikopiointeja. Laurilassa sen sijaan on tosi hieno Lego Säilytyspää, jonka bongasin toukokuussa siivouspäiväkirpparilta. Sitä kelpaa esitellä.
 

sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Elokuu oli hyvä ja vilkas


Tänään on hyvä aika muistella elokuuta ja miettiä, mitä sitä tuli oikein tehdyksi. Jos heinäkuu on meillä perinteisesti ollut vilinä- ja vilskekuu, yritti elokuu tänä vuonna pyrkiä samaan. 
Siis:
- luin yhdeksän kirjaa
- kävelin 436,7 kilometriä
- kävin Tampereella, Turussa ja Helsingissä (ja Keuruulla, Multialla ja Jyväskylässä)
- tapasin kaikki omat
- Kolmonen sai nimen
- näin entisiä työkavereita
- poimin kukkia
- tein omppuhilloa
- matkustin myös junalla
- kävin parturissa
- näin taidetta
jne,